Reis Schleswig Holstein, Funen en Seeland (Denemarken)

4 t/m 12 april 2018

Dag 1: woensdag 4 april

07:30 uur: vertrek richting Schleswig Holstein.
12:30 uur: wij bezoeken als eerste het zeer schilderachtige door water omgeven Friedrichstadt.

Het mooie Friedrichstadt

Friedrichstadt is ontstaan in de zeventiende eeuw. De plaats werd in 1621 gesticht door hertog Frederik III van Sleeswijk-Holstein-Gottorp. Zijn idee was dat de plaats een rol kon gaan spelen in de handel tussen Spanje en zijn koloniën enerzijds en Rusland. Daarbij was zijn idee dat een dergelijk project de meeste kans zou hebben als hij kansen zou bieden aan Nederlanders die in eigen land tweederangsburger waren, maar wel thuis waren in de internationale handel van die tijd. Hij had daarbij met name het oog op de remonstranten, zoals Willem van Dam en zijn broer, die hij met een belofte voor godsdienstvrijheid en Nederlands als bestuurstaal naar zijn project probeerde te lokken.

Middag: rondvaart door de grachten en over de rivier Eider. Lunch aan boord.

Twee maal overnachting in Friedrichstadt.

Dag 2: donderdag 5 april

's morgens: bezoek aan Husum en het in Nederlandse renaissancestijl opgetrokken Husumer Schloss.

Schloss Husum
Hallige

Op de plaats waar zich in voeger tijden het 'Graukloster' der Franciskanen bevond begint Hertog Adam von Schleswig Holstein-Gottorf in 1577 met de bouw van zijn slot. Het was bedoeld als westelijke residentie in het zich als een lappendeken door Schleswig Holstein verspreide bezit van de hertogelijke familie. Wij zullen buiten het charmante buiten zelf ook het fraaie slotpark met een bezoekje vereren.

12:30 uur: lunch óf in Husum óf bij de Hallig Krog een prachtig gelegen restaurant op een van de zogenaamde Halligen.

Nederland heeft ze niet maar Duitsland heeft er wel tien: Halligen. Zes ervan zijn bewoond en op vier eilandjes woont niemand permanent (status 2017). Halligen zijn tien kleine eilandjes in het Duitse deel van de Waddenzee, de Waddenzee van Sleeswijk-Holstein. De eilandjes liggen voor de kust van Dagebüll, Bredstedt en Husum. Het bijzondere van de Halligen is dat ze geen dijken ter bescherming tegen het water hebben. Op de bewoonde halligen beschermen de bewoners zich tegen hoge vloeden door hun woningen en bedrijven op terpen te bouwen. Ze worden in de streek warf of warft genoemd en ook wel wurth, warb, werf of werft. Hoe de terp wordt genoemd hangt af van het dialect van de streek. Een hallig is een begrip dat staat voor een 'terp in buitendijks gebied'.

's middags: bezoek aan de Emil Nolde stiftung Seebüll

Daar waar Denemarken en het noorden van Duitsland elkaar raken, verheft zich midden in het uitgestrekte marsland het afgelegen dorpje Seebüll. Hier woonde en werkte van 1927 tot 1956 Emil Nolde, een van de belangrijkste schilders van het expressionisme.
Nolde wordt gezien als een van de grote pioniers van het expressionisme en hij behoort daarmee tot de belangrijkste Duitse kunstenaars van de vorige eeuw. Al langer is bekend dat Nolde op politiek terrein geen geheel onbeschreven blad was, maar juist een vroeg aanhanger van de NSDAP, van een 'Germaanse kunst' en een antisemiet die bijvoorbeeld joodse kunsthandelaars en schilders in diskrediet bracht. Desondanks speelde zijn werk Leben Christi in 1937 een centrale rol in de door de nazi's georganiseerde propagandatentoonstelling Entartete Kunst en vanaf die tijd werd hem het werken praktisch onmogelijk gemaakt (hij kreeg een schilder-, exposeer- en verkoopverbod opgelegd). Hij trok zich terug in het afgelegen Seebüll en werkte in het verborgene aan de serie Ungemalten Bilder, waterverfstudies voor schilderijen die hij nooit zou maken. Seebüll was zijn favoriete plek en je kunt deze schilder en zijn wereldberoemde kunst dan ook nergens beter leren kennen dan hier.

Dag 3: vrijdag 6 april

's ochtends: Bezichtiging van Schloss Glücksburg nabij de havenstad Flensburg.

Schloss Glücksburg
Gemoedelijk Aabenraa

Kastelenkenner Ben Hendriks noemde de Glücksburg de mooiste Duitse burcht.

Sleeswijk-Holstein ligt in het noorden van Duitsland bij de grens met Denemarken.Tijdens onze rondleiding in het kasteel horen jullie daarom ook veel over de Deense koninklijke familie, maar het verhaal begint in de zestiende eeuw met Johan, de hertog van Sleeswijk-Holstein. De waterburcht werd door hertog Johan de Jongere (1545-1622) tussen 1582 en 1587 gebouwd op de plaats waar eens een klooster stond. Stenen van de voormalige kloosterkerk werden door de bouwmeester Nikolaus Karies gebruikt voor het fundament voor de nieuwe Glücksburg.
De naam van het kasteel is afgeleid aan de lijfspreuk van Johan: 'Gott gebe Glück mit Frieden' (God geeft geluk met vrede). De eerste letters van dit devies, 'GGGMF' staan boven het ingangsportaal.

's middags: bezichtiging van het schilderachtige stadje Aabenraa gelegen op het eiland Funen - onze eerste stop in Denemarken - en bezoek slotpark Brundlund.

Funen (Fyn) is het op één na grootste eiland van Denemarken, gelegen tussen het eiland Seeland (het grootste eiland) en het vasteland van Denemarken (Jutland). Funen wordt ook wel het tuineiland van Denemarken genoemd met zijn zacht glooiende heuvels, boomgaarden en vakwerkboerderijen met rieten daken.

Doorreis naar het pittoreske Odense en inkwartieren in ons hotel.

Dag 4: zaterdag 7 april

Odense, klooster en Hans Christian Andersen

's ochtends: bezoek aan de historische oude stad van Odense.

Odense dankt zijn naam aan de Noordse oppergod Odin: het is ‘de plek waar Odin wordt aanbeden’. De stad is meer dan duizend jaar oud en daarmee is het een van de oudste steden van Denemarken. Tegenwoordig woont bijna de helft van alle inwoners van Funen in deze universiteitsstad.
Odense is natuurlijk vooral bekend om de musea en attracties die in het teken staan van Hans Christian Andersen, die er in 1805 werd geboren.

Wij maken een stadswandeling.

's middags: bezoek aan het Johannes Larsen Museet te Kerteminde.

Het Johannes Larsen Museet is het kunstenaarshuis van Johannes Larsen en zijn vrouw Alhed. In het huis aan de Møllebakken in Kerteminde creëerde het echtpaar Larsen een schilderachtige omgeving voor hun gezin en een gastvrije, artistieke ontmoetingsplaats voor schilders, schrijvers en beeldhouwers.
Samen met Peter Hansen en Fritz Syberg richtte Larsen een genootschap van kunstschilders op, de 'Fynboerne' genoemd, die op het eiland Funen vorm wilden geven aan het impressionisme. Ze namen de emotionele aspecten van het impressionisme over, maar creëerden daarbij een geheel eigen Scandinavische stijl, waarbij ze het palet en de pointillistische technieken aanpasten aan de Noordse landschappen en zienswijzen.

Doorreis naar Helsingør en inkwartieren in ons hotel.

Dag 5: zondag 8 april: Helsingør

Louisiana Museum
Kronborg

's ochtends: Bezoek aan Slot Kronborg.

Op het punt waar de Sont begint, is de afstand tussen Denemarken en Zweden op zijn smalst. Slechts enkele kilometers scheiden de twee landen. Op dat punt, waar nu de plaats Helsingör ligt, werd in het begin van de vijftiende eeuw een burcht gesticht, de Kronborg. Op dit punt kon al het scheepvaartverkeer erg goed worden gecontroleerd en er kon tol worden geheven. Deze tolinkomsten werden een zeer belangrijke bron van inkomsten voor de kasteeleigenaars, de koningen van Denemarken.
De Kronborg werd door Frederik II van Denemarken tegen het eind van de zestiende eeuw geheel opnieuw opgebouwd. Christiaan IV deed na de grote brand van 1629 er later nog een schepje boven op. Hij liet de Kronborg in renaissancestijl herbouwen, waardoor het kasteel een echt koninklijk slot werd. De tolinkomsten werden jaren lang besteed aan de herbouw van het nu prachtige slot. Het behoort tot het UNESCO werelderfgoed.

's middags: Bezoek aan het wereldbefaamde Louisiana Museum voor moderne kunst.

In een prachtig golvend park aan de Øresund in Seeland (Denemarken), werd in 1958 een museum voor moderne kunst geopend. De Deense fabrikant Knud Jensen, kunstverzamelaar en filantroop, gaf in 1954 de stoot tot de oprichting van de kunststichting, die ten slotte leidde tot de bouw van het Lousianamuseum. Het museum ontleent de naam aan de oorspronkelijke eigenaar van het terrein. Hij bouwde hier een landhuis, dat hij de naam Louisiana gaf, naar zijn drie echtgenotes, die allen dezelfde naam droegen.

Al gauw echter werden ook werken van kunstenaars uit andere landen in de collectie opgenomen. Zo bezit het museum 'Le Déjeuner sur l'Herbe' van Pablo Picasso (uit 1961), dat hij schilderde als een eerbetoon aan de Franse schilder Edouard Manet, de grote wegbereider voor de vernieuwing van de schilderkunst in de negentiende eeuw. Maar ook werken van Andy Warhol (een Marilyn Monroe uit 1967) en verscheidene werken van Giacometti zijn vertegenwoordigd. De werken van Giacometti zijn permanent opgesteld in de noordvleugel. In vele andere zalen vinden van tijd tot tijd wisselingen plaats ten behoeve van tijdelijke tentoonstellingen.

Zowel binnen als buiten de museumgebouwen staan beeldhouwwerken opgesteld. Zo vinden we op een hoog punt, met uitzicht over een deel van het park naar de Øresund, een grote halfliggende figuur van Auguste Rodin. Hij is ook elders met werk vertegenwoordigd. In de beeldentuin staat ook de Venus van Meudon uit 1956 van de Franse kunstenaar Jean Arp.

vroege avond: korte stadswandeling door het fraaie historische centrum van Helsingør.

Helsingør ligt in het noorden van het eiland Seeland. De Nederlandse naam van Helsingør luidt Elseneur, de Engelse Elsinore, een naam die iedereen onmiddellijk doet denken aan Shakespeare. Die liet zijn fameuze Hamlet immers hier spelen, op het slot van waaruit de toegang tot de Oresund (en dus de Oostzee) werd gecontroleerd. Helsingør ligt strategisch op de smalste punt van de Sont (Oresund). Helsingør is een levendige veerhaven. Voor veel Zweden is de korte reis naar de overkant van de Sont een gelegenheid om te ontsnappen aan het strenge alcoholregime in eigen land.

Dag 6: maandag 9 april: Roskilde.

Roskilde kathedraal en plein
Vikingeskibsmuseet

's ochtends: Stadswandeling Roskilde.

Natuurlijk thuis van het beroemde Roskilde Muziek Festival, maar vanaf halfweg de 10-de eeuw tot ca. 1400 was Roskilde de hoofdstad van Denemarken. Daarom kreeg het ook een kathedraal, de Domkirke, die nu één van de belangrijkste bezienswaardigheden is. Nog steeds worden in deze kerk alle overleden Deense koningen begraven. In 1995 is deze kathedraal toegevoegd aan de wereld erfgoed lijst van UNESCO. Wij gaan hier natuurlijk een kijkje nemen.
Ook het klooster en het het paleis waar een museum voor moderne kunst is gevestigd zijn de moeite waard.

's middags: bezoek aan het Vikingeskibsmuseet.

Een must voor elke Denemarken bezoeker! Het vikingschipmuseum is gevestigd in de jachthaven van Roskilde. Roskilde is gelegen aan een fjord, maar het is geen fjord met hoge steile wanden zoals in Noord-Scandinavië. Het is alleen al mooi om deze fjord even goed in je op te nemen. In het vikingschipmuseum zien wij oorlogs- en handelsschepen van de Vikingen en komen wij veel te weten over de geschiedenis van dit mythische volk.

Dag 7: dinsdag 10 april: Dagje Kopenhagen.

Nyhaven
Ny Carlsberg Glyptothek

's ochtends: stadswandeling door Kopenhagen.

Bezoek aan de designstraat Bredgade, bezichtiging Koninklijk Paleis Amalienborg, de Zeermeermin, de schitterende botanische tuinen en het Rosenborg Slot. Wij hebben hier een selectie moeten maken want er valt nog veel en veel meer te genieten!

's middags: bezoek aan de fameuze Ny Carlsberg Glypthotek.

Carl Jacobsen begon met wat uitgroeide tot één van de grootste collecties antieke kunst, beeldhouwkunst en Franse schilderijen in Denemarken. Hij had, als zoon van de oprichter van de Carlsberg brouwerijen, de middelen om indrukwekkende Europese schilderijen en kunstvoorwerpen uit de oudheid te werven. Toen de kunstcollectie zijn huis ontgroeide, doneerde Jacobsen het aan de Deense staat. Het voormalige fort van de stad werd gekozen om de schatten te huisvesten.
De meeste mensen komen naar de Glyptotek om de verzameling antieke kunst te zien. Het wordt beschouwd als één van de grootste in Noord-Europa, en de collectie gaat terug tot 6500 voor Christus.

Dag 8, woensdag 11 april en dag 9, donderdag 12 zondag april

Terugreis met bezoek aan de zeer fraaie "vergeten" Hanzestad Stade (Duitsland) en laatste overnachting alhier.

Hanzestad Stade

De betoverende Hanzestad Stade met haar vakwerkhuizen heeft heel wat bezienswaardigheden te bieden. Een uitstapje door de geschiedenis voert door de Hökerstraße, langs het raadhuis en de barokke toren van de St. Cosmaekerk en voorbij aan de scheve toren van de St. Wilhadikerk, een kerk van baksteen waarop de Nederlandse renaissance en de vroege barok hun stempel hebben gedrukt. Vlakbij ligt de Pferdemarkt met Zeughaus uit de 17e eeuw. Vandaar is het niet ver meer naar het eiland met een openluchtmuseum.

Prijs: € 1.170,- p.p.

Inclusief:
  • kunsthistorische begeleiding
  • vervoer in de luxe touringcar van Baba Reizen
  • gratis koffie/thee in de bus
  • 8 overnachtingen
  • alle entrees en lunches

Toeslag 1-persoonskamer € 275,-.

Voor informatie en/of aanmelden:

e-mail: h.de.roij@planet.nl
telefonisch: 06-12412645 of 074-2438090.